Masło ziołowe, to bardzo szybki i prosty sposób na przygotowanie masła do grzanek, ale i nie tylko. Takim masłem można posmarować ziemniaki, rybę albo mięso i zapiec na grillu. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować i dodawać tyle ziół i przypraw na ile ma się ochotę – byle wszystko w umiarze ;) Polecam i smacznego!
Masło ziołowe
Składniki:
- 100 g masła
- 20 g czosnku granulowanego (albo zmiażdżone 2 ząbki)
- 21 g pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 10 g soli (niekoniecznie)
- 10 g natki pietruszki (świeżej albo suszonej – dałam suszoną)
- 10 g koperku (świeżego albo suszony – dałam suszony)
- 10 g tymianku (świeżego albo suszonego – dałam suszony)
Przygotowanie: Do miękkiego masła dodać przyprawy, następnie dodać zioła (suszone albo świeże, drobno posiekane) i wszystko dokładnie wymieszać.
Masło przełożyć do naczynia i odstawić na około 30 minut (albo przełożyć na folię spożywczą, uformować wałek, albo prostokąt i schłodzić). Przygotowanym masłem ziołowym można posmarować tosty (bułki) i upiec je w piekarniku albo na grillu. Polecam również do pieczonych ziemniaków, ryb i mięs z grilla.
bardzo lubię takie masło albo też czosnkowe jest smaczne:) robię je w domu i też wcinam z bagietką:D:D
i takim tościkom nie można się oprzeć! to masełko pyszne :]
bardzo lubię takie masło albo też czosnkowe jest smaczne:) robię je w domu i też wcinam z bagietką:D:D
i takim tościkom nie można się oprzeć! to masełko pyszne :]
szkoda że większość zapomina o odrobiny soku z cytryny…TO DOPIERO KUNSZT I SMAK…
Szkoda że większość zapomina o odrobinie soku z cytryny co daje wielkie dopełnienie smaku…:(